Ok, entry kali ni berkisar tentang topping coklat cair @ biasanya kite panggil ganache. Byk jenis ganache kite boleh hasilkan, version jimat, version sedap, version pahit sikit, etc... so kat sini saye kumpulkan beberapa jenis resepi ganache. Diharap dapat membantu yer!
Ganache 1
1/2 cawan koko van hauten
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak
Masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...tuang kat kek coklat tadi.
Ganache 2 (by Alex goh)
300 gm krim pekat/putar
500 gm coklat masakan(cincang halus)
30 gm mentega
1) Cincang coklat masakan kecil-kecil.
2) Panaskan krim hingga mendidih. Angkat.
3) Masukkan coklat dalam krim dan kacau hingga coklat cair.
4) Biarkan ia sejuk beberapa jam sebelum digunakan.
Gancahe 3 (by Hanieliza)
250 gm cooking coklat
30 gm cocoa butter
Cara
1. Masukan bahan dlm periuk kecil.
2. Panaskan periuk kecil dlm periuk yg lebih besar berisi air, sentiasa kacau supaya coklat larut.
3. Sejukkan sebentar supaya coklat agak pekat.
4. Curahkan perlahan atas kek cokalt dan ratakan dengan spatula kek dan gunakan sikat kek untuk membuat corak.
5. Hiaskan topping mengikut kreativiti sendiri.
30 gm cocoa butter
Cara
1. Masukan bahan dlm periuk kecil.
2. Panaskan periuk kecil dlm periuk yg lebih besar berisi air, sentiasa kacau supaya coklat larut.
3. Sejukkan sebentar supaya coklat agak pekat.
4. Curahkan perlahan atas kek cokalt dan ratakan dengan spatula kek dan gunakan sikat kek untuk membuat corak.
5. Hiaskan topping mengikut kreativiti sendiri.
3 comments:
cocoa butter mcmaner? n lagi satu selalunyer cik wat kek gune ganache yg mane satu,jika x keberatan utk share...tq...
ganache 1 & 3 simple senang nk baut. koko butter kaler putih ade jual kat bakery ingredients
farin, klu yg ganache tuk coklat adakah sama cara pembuatan die..??
Post a Comment