Ni lagi satu resepi yang saye dah test, and amat sedap. Bolehlah try utk minum2 petang @ utk majlis anak2.
Ikuti langkah2 mudah
menyiapkan kek coklat yang pasti moistttttt....!!!
Nyum...Nyum...Nyum...
menyiapkan kek coklat yang pasti moistttttt....!!!
Nyum...Nyum...Nyum...
Bahan-bahan ( tuk saiz loyang 9 inchi )
- 375 gram mentega - dicairkan (atas api biasa)
- 1 tin susu cair ideal
- 2 cawan gula castor
- 2 cawan tepung gandum -diayak
- 1 cawan serbuk koko - diayak
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bikrbonat
- 4 biji telur
- Cara-cara
- Cairkan mentega. kemudian masukkan susu cair.(pastikan mentega cair sepenuhnye sebelum masukkan susu)
- Masukkan gula. kacau sehingga gula cair dan sebati. biarkan mendidih sebentar. kemudian tutup api. Biarkan aduan suam sedikit.
- Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.
- Kacau telur sehingga berbuih.(kacau guna garfu je)
- Masukkan telur sedikit demi sedikit ke dalam aduan yang telah disuamkan tadi. Kacau hingga sebati. (pastikan telur tidak berketul)
- Kemudian, masukkan bahan2 yang di ayak td sedikit demi sedikit ke dalam aduan. kacau sebati.(pastikan aduan tidak berketul)
- Panas kan oven. Isikan aduan ke dalam loyang. Bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama lebih kurang 30-40 minit. Kek ini juga boleh dikukus. kalau kukus , perlu dikukus selama satu setengah jam. (kek yang dikukus biasanya lebih lembab) . :)
* Suhu bergantung pada oven jugak tau.
No comments:
Post a Comment