Followers

Apr 9, 2009

..Sekadar utk Jernihkan Keadaan..

Hanya Bertujuan utk Membetulkan Keadaan Ye..


Pertama sekali, saya nak minta maaf kat semua kengkawan & para pelanggan yang amat disayangi sebab posting kali ni out of topic skit,walaupun masih berkisar sekitar CUPCAKES. Hehe..Begini ceritanya...Malam tadi saya m'dapat msj2 di ruangan chatbox yg membuatkan saya merasa agak terkejut..Rupanya msj tu dari sahabat cyber saya sendiri yg juga merupakan salah seorg cupcakes makers. Saya kenalpun melalui kawan cyber. Hehe..Jadi, msjnya berbunyi begini...


Cupcake Dazzle : hi there, ada a few of our customers tanya why banyak design farin yg similar to ours, if nak buat boleh, tp tlg bagi credit nama kitorang sbb we come up with our own designs.. thanks.

So, perbualan kami berlanjutan sikit jadi mcm ni :-


Farin : Salam,Dazzle.tq for ur comment. sorry kalo trase ade yg ikut design u.mostly of our customer lak yang kasi design mtk kitorg buatkan.dah lame x singgah blog dazzle.cube tgk international cupcakes blog, & u'll see lots of similar design. btw,design korang mmg top.Arap2 xde customer yg jadi batu api lg antara kita ye.Cukup for da 1st kes dulu...TQ..Maaf ye kalo rs same.


Cupcake Dazzle : hi there.. we x accuse u of any forms of copying/tiru/etc..tapi our customers ramai yang tanya if our operation n urs are of the same single company.. Ramai customers note this on the similarities of the designs,which we find inconvenient. To claim it’s just a coincidence would be far-fetched. So untuk benefit kedua dua pihak,tolonglah credit mana2 design yang patut ye? thanks..good luck for ur bisnes!


Farin : oh ye ke?thanks a lots for ur msg. btw,special design kamipun ade di blog u,dazzle.design tu jadi tanda tanya kami jgk..tp xpela..design cupcakes terhad,so kalo terjadi persamaan tu adalah tinggi..hai..nk buat mcmane..customer punye permintaan,kite plak yg kena..sorila kalo same.after this kena tapisla mane2 customer yg kasi design kt kitorg suruh buatkan..kalo same jgk,sy akan mintak diorg forwadkan order kat korg jela ye.senang skit.xla jadi salah faham cmni.customer bukannya sikit n kehendak macam2..ramai jgk yg ckp mula2 tempah ngan korg,tp korg xle buatkan so forward kt kitorg design..ok,pasni i''ll make sure no more benda2 mcm ni.side sypun jadi x sedap..good luck too for ur bisnes!


Actually, sayapun x sedaplah bile dah dapat msj mcm ni. My opinion mcm ni, arena membuat & menghias cupcakes ni designnye agak terhad. Untuk berlaku satu design yg sama memang ada, tapi taklah tinggi peratusnya. Kalau kita tgk design international, byk sangat2 yg sama. Sayapun mengaku yg international design memang menjadi idola saya.
Tapi, harini secara x langsung design2 cupcakes di blog saya sama pulak ngan design Cik Dazzle. Saya sebenarnya dah lama x jenguk blog Cik Dazzle..Yelah,kerja seharianpun banyak nak kena siapkan..mane sempat nak jenguk2 blog kengkawan..huhu..Tapi, bila saya cek betul2, yelah..design sama..
Kat bawah ni ada beberapa ilustrasi yg boleh dikatakan menjadi faktor berlakunya salah faham..





Picture 1) Cupcakes Farin
Picture 2) Cupcakes Dazzle

Kalau saya tak silap,mungkin tulisan love yg tercorak di cupcakes nilah yg dikatakan Cik Dazzle punya own design@signature. (Kalau silap sila betulkan saya ye,Cik Dazzle). Sebenarnya design berbentuk wording love tu pertama skali saya dapat sebab ada beberapa org customer saya yg request picture tu. Saya lukiskan jela..My first term for customer ialah :-

*** Sila kemukakan picture cupcakes yang mereka mahukan & saya akan lukis mengikut kehendak mereka.


Dan most of (99%) cupcakes saya mengikut kehendak customer. Dan saya pernahlah mendapat design wording love tu dari bebErapa orang customer sebelum ni...Saya betul2 tak tahu yang design tu Cik Dazzle yg punya..Sebab saya mmg dah lama x jenguk blog cik Dazzle.Tersangat lama... Saya minta maaf ye atas persamaan design tu...


P/S UNTUK CUSTOMER :
SILA NYATAKAN SUMBER GAMBAR CUPCAKES YG ANDA FORWADKAN KPD FARIN (address owner pictures) UNTUK MENGELAKKAN BERLAKUNYA SALAH FAHAM SEPERTI DI ATAS...PLEASE...SAYAPUN X SEDAP HATI BILA JADI MACAM NI,K..


SORRY SEKALI LAGI TO MY RESPECTED FRENZ :- DAZZLE




Picture 1) Cupcakes Dazzle
Picture 2) Cupcakes Farin

And tadi kebetulan rase nak ngendap2 jugaklah kat blog Cik Dazzle...E'eh??? Ade jugak design cik Dazzle yg sama ngan design kami.. Actually, utk pengetahuan Cik Dazzle & semua, design cupcakes dengan pearl fondant tu adalah salah satu design kami..Tapi, bagi saya ia x menjadi hal...sebab sayapun malas nak jenguk blog kawan2 and check design.Hehehe...To cik Dazzle, saya highlight kat sini bukannya nak balas balik atau nak marah..






(website omputih)


Biasa tengok kat sini & alterlah designnya.. Ramai je buat cupcakes love tu...Atas kreativiti...


So,kepada Cik Dazzle saya minta maaf jika hal persamaan design tu mendatangkan ketidak puasan hati anda yer..InsyaAllah lepas ni,saya akan berhati2 menerima design customer. Thanks Cik Dazzle & hope ur bisnes akan bertambah maju.

Kepada customer, terima kasih kerana sudi mengambil sedikit masa untuk membaca ulasan saya ni.
" GOOD NEWS! INSYAALLAH, KEDAI KEK & CAFE FARINME CUPCAKES HOUSE AKAN BEROPERASI SEPENUHNYA PADA BULAN MEI INI! JANGAN LUPA DATANG KE KENDURI KAMI YERRR! "


* Tarikh & Masa akan diumumkan nanti. Diharap anda semau dapat hadir kerana tanpa anda maka tiadalah kami


TERIMA KASIH BUAT SEMUA!

9 comments:

deeb said...

Salam Farin,
Adatlah tu berniaga benda2 macam ni, take it as an axperience & unt bg semangat terus maju. Bagi akak biz online ni meluas. Kite boleh buat design ape je yg kite nak wat, internet, kengkwn cyber septtnya jadik member yg sama2 'support' kite la kan, kalau bangsa sendiri x support sape lagi ye x? Masaalah same ke x design tu memang musti akan berbangkit punyela sbb rata2 customer mmg ske browse design kat tenet be4 order, btol x? So kalau nak tersame, bkn salah kite. Lgpun lain tgn lain hasil kreativitinyer evethough design tu hasil 'tercopy cat' org lain. Kalau hasil tangan kite tu memang kreatif, for sure la customer akan 'come back for more' kat kite, tu je. Maybe Farin bleh adivised customer cam akak wat yeitu akak akan follow design yg dorang nak tu tapi akak tetap akan ubah 1,2 benda supaya x same 100%, amacam? Anyway, sabar jelah Farin...

gra said...

to me, design2 ni is not a big deal. taste yg lagi penting. lagipon, kite wat ngn acuan tangan masing2..selebihnya kire rezki masing2 la..gud luck for u and also to dazzle..kwn2 xmo lawan..

wanmus said...

Betul tu cik baya..dengki dalam bisnes ni ramai sangat..design camtu kalau tersama skit nak wat cmner..levis orang tiru xder lah nak mengamuk camtu..agak-agaklah..kalau tiru sebijik tu lainlah, ni hampir sama bab tulisan pun nak kecoh..biarkan je org cmtu baya

nurulaqma said...

ala perkara kecik je tu. jgn amek hati farin.
lagipun there's no such thing as 'this design is mine, mine only, dats urs and urs only'. mane ade. x logik lah mcm tu. lgpun die ikut kreativiti n talent masing2 la.
btw i respek cara u handle dis 'friction' wth org tu ;) n i agree wth u. customer kene mention from mane they take the design etc (2 b honest b4 ni i x penah tau pn yg customer leh request design2 yg dieorg nk. i ingt kn ikut u. hee. peace). farin nnt i nk order frm u cupcake yg design mcm buku hello cupcake i ni la :P maybe uve heard/seen dis recipe book, but in case u havent, i nk rekemen it to u
http://blog.hellocupcakebook.com/
coolness cupcake design die. hee. peace

FaRrA DeeN said...

Emm.., sori la mungkin saya ganggu sini. Bkn nk masuk mana2 pihak, kan.. Farin pada saya tak salah.. Cuma dia kene laa faham, design memane same sajee as the tips muncung noozle tu banyak keluaran.. Kan? Tul x? Lagi, kene laa faham, bende gini biasa laa, cuma lain dari segi pemilihan warna dan tulisan je yg x sama... Kalo gi memana blog, mungkin ada yg terrsama, kan.. So, xleh la main kata org amik design kite. Kalo masuk kelas pon cikgu x ajar rose tu segi3 ke 4 ke, nak wat xleh same kee... kan? Lagipon, kalo xnak kasi sama, kenapa tak gi register paten aje hakcipta.. Senang, masuk court pon leh menang tu... Tul tak? That's my oppinion aje... okie?

FaRrA DeeN said...

SOri, maksud saya *dia* kat situ, cik dazzle... Anyway, keep up ur good work ya, farin... Cool, girl..

Jelita Ayu Collection said...

hmm. design cupcake mmg xle lari jauh. sbb mcm2 mane pn, style nye tetap cmtu. so xle gk nk claim design ni sape2 pnye. sbb omputih nye cupcake pn lebih kurg je kn.

saye pn rs taste lg pnting. lawa2 tp xsdp buat pe. bygkn klo pmpuan cntik tp prangai burok, cmtu la cupcake cntik tp xsedap. hihihi.

gud luck to u n dazzle. xmo lwn2 k.

|| syazwaniadnan || said...

comment about pictures~

wani rasa watermark perlu ada kt each gmbr yg kita nk publish kt web/blog. or even email add etc.. penting buat sesiapa yg terlibat dengan dunia IT ni. as for akk, senang nk rujuk design siapa bila customer nak kita ikut design yg dikehendaki (kalau masalah berkaitan cake design).

moga bisnes akk maju sokmo la deh!
hidup homemade products! hehe :D

ikhlas,
wani

DILA CAKES HOUSE said...

salam farin,
hrmm ade jugak yg mcm ini yer..tpkan bg sayalah..biarlah sama design pun (tp tangan masing2,xde yg sama 100% pun if org tu leh wat magic xtaulah kan)bcoz,alatan yg jual untuk buat cc cakes sume ni sama je..xde pun yg mmg khas untuk org tu je kan...tp yg penting rase lain2 kan..jadi ape kite nk kisah..betul x.ehehhe